top of page

Naše vize, náš plán, náš sen

Aktualizováno: 18. 8. 2021

Následujicí řádky bychom rádi využili k představení naši vize, našeho snu, projektu, na kterém tak usilovně pracujeme a procesu, který k tomu vedl. Udělali jsme spoustu chyb a spoustu jich ještě uděláme. S každou chybou se však učíme a společně s tímto místem rosteme.



Psal se rok 2018, když jsme započali prvotní jednání s majiteli pozemků pod budovami. Situace v té době byla taková, že areál byl využíván nájemníky majitele budov, kteří zamykali bránu a neumožňovali komukoliv z majitelů pozemků své pozemky využívat. První kontakt s majiteli pozemků byl příjemný, nastínili jsme své vize a plány a odcházeli s příjemným pocitem a nadějí, že najdeme řešení, jak spolupracovat v případě, že se mi podaří budovy , skleníky a nádvoří (dále jen budovy) koupit (ať už prodejem pozemku nebo pronájmem). Jelikož jsem končil studium, využil jsem posledního roku, abych odjel do USA a vydělal co nejvíc peněz pro budoucí projekt. Vrátil jsem se v prosinci téhož roku a v následujícím roce pokračoval v jednání s majitelem budov a majiteli pozemků.


Po více než půl roce se mi podařilo dohodnout s majitelem budov na prodeji a já se těšil prvnímu zdarnému výsledku. Když jsme v srpnu 2019 přišli na prohlídku objektů, skleníky byly tak porozbíjené, že jsme ihned po skončení prohlídky museli s přítelkyní na pohotovost s přeřízlou achillovou šlachou. Uběhlo pár týdnu a kupní smlouva byla konečně podepsána. Kvůli předkupnímu právu, kterým majitelé pozemků disponují, jsme museli čekat 3 měsíce, než dojde k jejímu naplnění. Čas plynul, léčili jsme zranění, netrpělivě čekali na uplynutí 3 měsíční doby a zkoušeli dál jednat s majiteli pozemků. Nepodařilo se nám navázat na komunikaci se všemi majiteli a když už, tak výsledky nebyly vůbec dobré. Najednou nepřipadal v úvahu ani pronájem a dál s námi téměř odmítali cokoliv řešit.


Rok se překulil a my v lednu 2020 konečně převzali klíče od budov a mohli začít uklízet tu spoušť, co tady vznikla. Téměř každou volnou chvíli jsme trávili tady, uklízeli, třídili, odváželi nepořádek a nakonec rekonstruovali zázemí pro další činnosti. Kořením téměř rutinní práce nám byl příjezd policie, kterou na nás zavolali někteří majitelé pozemků, že tady nemáme co dělat. Vždy jsme si vysvětlili vzájemná práva a povinnosti a s uznáním příslušníků PČR, že neděláme nic nelegálního, pokračovali v činnosti.


Po celou dobu se snažíme otevřeně a v souladu s našimi právy nakládat s majetkem tak, aby byl zase životaschopný. Zveřejňujeme svou činnost na sociálních sítích a dokonce jsme se jednou pokoušeli o kampaň na HitHitu. Ta se nám bohužel vůbec nepodařila. Jelikož naši strategii zachvátily nadšené myšlenky toho, co všechno bychom mohli dokázat, nechali jsme se unést a nasekali spoustu chyb. Představili jsme si tady zelený ráj, kde bude každý rád chodit, ať už pro vypěstované suroviny nebo pracovat na zahrádku. Chtěli jsme vytvořit mini zahrádky, které by mohly sloužit lidem a tuto vizi jsme na HitHitu představili jako hotovou věc, aniž by byla situace s majiteli pozemků vyřešena. Uvědomujeme si, že jsme tím způsobili víc škody než užitku a byli jsme nařčeni, že nabízíme půdu, která není naše. Uznáváme naši chybu a omlouváme se, opravdu jsme tohle neměli v úmyslu, jen jsme se nechali strhnout naší vizí, o které jsme věděli, že k jejímu naplnění hned nedojde, ale už jsme to brali jako hotovou věc.


Nicméně snažíme se dál, teď už obezřetnější, poučeni z předchozích chyb a opatrní v tom, co říkáme a plánujeme. Naší vizí a posláním je obnovit zde fungujicí zahradnictví, kde bude pěstována zelenina, ovoce a bylinky. To je alfa a omega celého našeho snu. Samozřejmě nám naše fantazie nabízí spoustu možností, co vše lze podnikat, abychom vytvořili výjimečné KPZ (komunitou podporované zemědělství), které budou všichni milovat, necháváme však veškeré nápady v klidu dozrát a až přijde jejich čas, budeme společně sklízet jejich plody.


V současné době veškerou svou činnost soustředíme na objekty, jichž jsme majiteli. Čeká nás obroušení konstrukcí, ošetření ochrannou vrstvou proti korozi, zafóliování pařenišť, vysklení a oprava větších skleníků. V budoucnu bychom rádi díky solárním panelům pěstovali po celý rok. Sbírali dešťovou vodu a v co nejvyšší míře využívali obnovitelné zdroje pro ochranu přírody i zmírnění klimatických změn.


Co se pozemků týče, po roce a půl jsme s SPÚ konečně uzavřeli pronájem na pozemky, které mají ve výlučném vlastnictví a dál je v jednání pozemek, na kterém mají podíl. Díky přesahu jednání s majiteli pozemků do osobní ne moc příjemné roviny, jsme celou záležitost předali právnímu zástupci, který v celé záležitosti pokračuje. Společně se snažíme najít řešení situace, kdy majitel budov je odlišný od majitele pozemku tak, aby bylo vlastnictvi sjednoceno nebo dál z obou stran nerušeně pokračovalo tak, jak tomu bylo posledních 20 let s předchozím majitelem budov.


Jsme snílci a máme před sebou obrovský kus cesty. Nechceme nikomu škodit. Našim posláním je obnovit zahradnictví a společně chránit přírodu. Podělit se o radost z ní a vrátit ji péči, kterou nám ona sama dává. Založili jsme dvě společnosti Příbor ZeMě s.r.o., která bude provozovatelem zahradnictví a všech jejich aktivit, a Příbor pro Zemi z.s., který bude zaštiťovat ochranu přírody a další aktivity s tím spojené.
47 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page