top of page

První uklízecí akce

Aktualizováno: 25. 5. 2021

15. 2. 2020 jsme konečně rozjeli první uklízecí akci. Bylo odvezeno 25 tun odpadu. Nachozeno nespočet kilometrů a vypoceny litry potu, ale stálo to za to. Už teď nám to příroda vrací. Pojďme zavzpomínat na minulý rok.


Po dvou letech neúnavného smlouvání s majiteli budov se nám konečně podařilo dohodnout se na prodeji nemovitostí (budov, skleníků a nádvoří). Když jsme tady před dvěmi lety byli, příroda kolem byla zelená, v budovách byl systematický nepořádek a dokonce tady i bydleli nějací lidé v celkem slušných podmínkách. Nemovitosti, které jsme však po koupi převzali byly vybydlené. Vše nasvědčovalo tomu, že i využivané nechtěnými návštěvníky. Příroda kolem musela bojovat za každý kousek neznečištěné půdy a z celého areálu se stala černá skládka.




"Nikdy nezapomenu, když jsem vytrhla kopřivu i s 25 cm dlouhým kořeném a v každé vrstvě byly zarostlé zbytky plastů. Z pod 15 cm hlíny, na které normálně rostla tráva, jsem vytahovala mikiny, trička a další kusy oblečení."

Všichni jsme hned po příjezdu viděli, jaký je tu nepořádek, nikdo jsme ale nečekali, že odpadky budou zarostlé 10-20 cm v půdě. Bylo skoro až nebezpečné kamkoliv šlápnout, protože země byla pokryta střepy, dráty, a hřebíky. Na různých místech zbytkové chemikálie v kanistrech.


Strávili jsme úklidem spoustu víkendů a spoustu jich máme ještě před sebou, protože na veškeré aktivity zde máme prostor až po práci, o víkendech a za příznivého počasí. Abychom mohli odvézt roztřízený nepořádek, musíme si vždy půjčit dodávku a přizpůsobit se otevírací době technických služeb. Není to vždy jednoduché. Jsme obyčejní lidé, někdy jsme vyčerpaní, vystresovaní, naštvaní. Vždy nás ale dojme, jak rychle příroda zaplní místo po odpadkových vrších.


Už teď, když se rozhlédneme, vidíme, jak místo ožívá. Prohání se nám tady zajíci, srnky, koloušci, spoustu druhů ptáčků, motýlů a dalšího života, aniž by riskovali zranění, když tady zavítají. Od začátku roku můžeme dennodenně sledovat, jak příroda čaruje a to naše srdce naplňuje obrovskou vděčností a štěstím. Věříme, že za pár let z odpadkové noční můry zbydou jen neuvěřitelné vzpomínky.




54 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page